Paahdettu kukkakaalikeitto

Kukkakaali paahtuu uunissa mahtavan makuiseksi. Paahtaessa kukkakaali saa myös kauniin värin, joka saa keiton näyttämään herkulliselta. Samaan aikaan uunissa paahtuu kokonainen valkosipuli, joka vahvistaa keiton pehmeää makua. Keitto on helppo valmistaa, joten se käy hyvin arkiruuaksi, mutta on niin maukas, ettei häpeile juhlapöydässäkään. Päälle voi friteerata vaikkapa lehtikaalia.

Näitä tarvitset keiton valmistamiseen

Kukkakaalikeitto

  • 1 iso kukkakaali
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 5 dl vettä
  • 4 dl kaurakermaa
  • suolaa
  • pippuria

Friteeratut lehtikaalit

  • 100 g lehtikaalia
  • 3 dl rypsiöljyä
  • ripaus suolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Irrottele kukkakaalin kukinnot ja puolita isoimpia kukintoja useampaan osaan. Laita kukinnot kulhoon, lisää öljy, suolaa ja pippuria. Sekoita kunnolla ja kaada leivinpaperin päälle uunipellille. Ota kokonainen valkosipuli ja halkaise valkosipuli yläosastaan niin, että kynnet tulevat hiukan näkyviin. Laita valkosipuli samalle pellille ja kaada kynsien päälle hiukan öljyä. Nosta pelti uuniin 35 minuutiksi.

Sillä välin, kun kukkakaali ja valkosipuli ovat uunissa, friteeraa lehtikaalit. Poista lehtikaalista kova lehtiruoti ja revi lehdet sopivan kokoisiksi paloiksi. Lämmitä öljy 170 asteiseksi ja nosta lehtikaalit öljyyn 30 sekunniksi, pieni erä kerrallaan. Nosta lehtikaalit lautaselle tai pellille talouspaperin päälle valumaan friteerauksen jälkeen. Ripauta hiukan suolaa lehtikaalien pinnalle.

Kun kukkakaalit ovat saaneet pintaansa ruskeaa väriä, nosta kukkakaalit pois uunista ja kaada kattilaan. Purista valkosipulin kynnet vielä valkosipulin kuorien sisältä kattilaan. Lisää sitten vesi ja suola. Kiehauta, ja anna kiehua muutama minuutti, jotta kukkakaalit hieman pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää kaurakerma ja soseuta vielä kunnolla sekaisin. Keitto saa olla paksua, mutta jos tuntuu liian paksulta, lisää hiukan vettä. Rouhi vielä pippuria mukaan ja tarvittaessa lisää suolaa.

Tarjoile keitto friteerattujen lehtikaalien kanssa.