Paahdetut punajuuret ja ohratto

Punajuuri on maukas syksyn herkku, jonka kaunis väri saa ruokahalun heräämään. Uunissa paahtamalla punajuuren maku voimistuu ja punajuuri muuttuu mukavan pehmeäksi. Paahdettujen punajuurten kaveriksi sopii hyvin ohrasta valmistettu risotto eli ohratto, jonka maustamiseen riitää sipuli ja kasvisliemi.

Näitä tarvitset punajuurien ja ohraton valmistukseen

Paahdetut punajuuret

  • 700 g punajuuria
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl kuivattua rosmariiniä

Ohratto

  • 1 l kasvislientä
  • 2 sipulia
  • 2 rkl öljyä
  • 2,5 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
  • suolaa

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori ja pilko punajuuret sopivan kokoisiksi paloiksi. Nosta punajuuret uunivuokaan ja sekoita öljy, hunaja, suola ja rosmariini punajuurien sekaan. Nosta vuoka uuniin 45 minuutiksi. Koita punajuuria haarukalla, jos tuntuvat vielä kovilta, anna olla uunissa kunnes haarukka uppoa helposti punajuureen.

Aloita ohraton valmistaminen, kun punajuuret ovat olleet uunissa noin 20 minuuttia. Laita kasvisliemi kattilaan lämpeämään ja pidä lämpinä niin, että liemi kiehuu hiljalleen. Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi.

Lämmitä öljy korkeareunaisessa pannussa. Lisää sipulit ja anna ruskistua. Lisää ohrasuurimot ja sekoita sipulien kanssa. Aloita kasvisliemen lisääminen kauhallinen kerrallaan. Lisää aina uusi kauhallinen kun edellinen kauhallinen on imeytynyt ohrasuurimoihin. Jatka kasviliemen lisäämistä noin 20 minuuttia tai kunnes ohrasuurimot ovat pehmentyneet. Anna nesteen imeytyä lähes kokonaan ohrasuurimoihin. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.