Kesäkeitto on perinteinen kesäruoka, jossa kesän kasvikset pääsevät esiin. Kesäkeittoa maistavat uuden sadon perunat ja sipuli, herneet, porkkanat ja tilli. Tässä keitossa on perinteisen kesäkeiton kasvikset, mutta muuten kesäkeitto on päivitetty uudelle tasolle voikastikkeella, tilliöljyllä ja rapeilla marinoiduilla kasviksilla.

Näitä tarvitset kesäkeiton valmistukseen

Tilliöljy

  • 1/2 tillinippu
  • 1,5 dl oliiviöljyä

Rapsakat kasvikset

  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 1 tl kuivattuja yrttejä (esim. basilika ja tilli)
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 200 g kukkakaalia
  • 2-3 porkkanaa
  • 2 kesäsipulia varsineen
  • n. 20 tuoretta hernepalkoa

Voikastike

  • 1 tl rypsiöljyä
  • 1 salottisipuli
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 3 dl valkoviiniä
  • 1 tl sokeria
  • 1 dl kuohukermaa
  • 100 g voita

Lisäksi

  • 12 varhaisperunaa

Keiton valmistelun voi aloittaa jo hyvissä ajoin ja jakaa ruuanlaittoa useammalle päivällä, näin helpottaa työtä varsinaiselta päivältä.

Ensimmäisenä valmistetaan tilliöljy. Laita tilli ja öljy tehosekoittimeen ja sekoita noin 5 minuuttia, kunnes öljy on kauniin vihreän väristä. Siivilöi öljy harson läpi. Laita öljy astiaan ja siirrä jääkaappiin. Öljy säilyy jääkaapissa useita viikkoja.

Seuraavaksi aloitetaan kasvisten valmistelu, mielellään edellisenä iltana, mutta vähintään 4 tuntia ennen syömistä. Aloitetaan marinaadin valmistuksesta. Kaada kattilaan valkoviinietikka ja öljy. Lisää joukkoon suola, sokeri ja yrtit. Lämmitä kunnes suola ja sokeri ovat sulaneet joukkoon ja öljy ja etikka sekoittuneet. Kaada liemi kannelliseen säilytysastiaan, johon saat mahtumaan myös kasvikset. Aloita kasvisten valmistaminen. Kuori porkkanat. Pilko kukkakaalin kukinto-osa pieniksi nupuiksi. Viipaloi porkkanat ja kesäsipulin valkea osa. Avaa hernenpalot ja jätä herneet kiinni palkoon tai irrota herneet paloista, jos et halua syödä palkoja. Nosta kasvikset marinaadiin sekaan ja sekoita kunnolla sekaisin. Nosta astia jääkaappiin ja anna kasvisten tekeytyä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.

Keiton valmistamiseksi, laita perunoille keitinvesi kiehumaan. Pilko salottisipuli. Kun vesi kieuhuu, nosta pestyt perunat kuorineen keittymään. Lämmitä rypsiöljy pienessä kattilassa ja lisää pilkotut sipulit minuutiksi kuullottumaan. Kaada valkoviini ja omenaviinietikka mukaan. Anna kiehua reippaasti kunnes nestettä on noin puolet jäljellä, 5-10 minuuttia. Kaada neste siivilän läpi kannuun ja sieltä takaisin kattilaan. Sekoita nesteen sekaan sokeri ja kerma ja kieuhauta. Paloittele voi ja lisää pikkuhiljaa kastikkeen sekaan koko ajan vispaten. Kun voi on sekoitettu, nosta kattila levyltä. Kaada kypsistä perunoista vesi pois. Pilko vielä kesäsipulin varret.

Annostele keitto jakamalla lautasen pohjalle ensin voikastiketta ja päälle tilliöljyä makusi mukaan 2-4 tl. Pilko perunoita muutamaan osaan ja jaa lautasille sopiva määrä. Nosta marinoituja kasviksia sekaan. Ripottele päälle kesäsipulin varsia. Halutessasi koristele mieleiselläsi yrtillä.

Suositellut julkaisut