Marenki

Marengit ovat ihastuttavan kauniita ja antavat leipojan mielikuvitukselle tilaa toteuttaa oman mielen mukaisia herkkuja. Marengin valmistaminen vaatii kuitenkin jonkin verran aikaa, jotta lopputuloksena on kevyt ja rapsakka marenki. Niiden valmistaminen on helppoa, kunhan muistaa muutamia tärkeitä asioita.

Marengista on helppo tehdä oman maun mukainen.

Näitä tarvitset marengin valmistukseen

  • 2 kananmunan valkuista
  • 1 dl erikoishienoa sokeria
  • 1/2 tl etikkaa

Jotta marenkivaahto onnistuu helpoiten, marenki kannattaa valmistaa huoneenlämpöisistä kananmunista, mutta onnistuu tarvittaessa myös jääkaappikylmistä munista. Jos käytössä on yleiskone, kannattaa se ottaa vatkauskäyttöön valkuaisten vaahdottamisessa, sillä kunnon vaahdon teko ottaa jonkin verran aikaa.

Marengin valmistaminen vaatii kärsivällistä kuivaamista uunissa. Uuneissa on hiukan eroa ja tekemällä oppii oman uunin parhaan lämpötilan. Suosittelen kuitenkin 80 – 100 asteen lämpötilaa, jotta marenki ei ala ruskistua liian lämpöisessä uunissa. Itse käytän 100 asteista uunia.

Erottele valkuaiset huolellisesti kulhoon. Valkuaisten sekaan ei saa jäädä yhtään keltuaista. Vatkaa valkuaisia, kunnes munat ovat vaahtoutuneet valkoisiksi ja rakenne on pehmeä. Lisää sokeri hitaasti kaataen vaahdon sekaan, kokoajan vatkaten. Suosittelen käyttämään erikoishienoa sokeria, silloin sokeri sulaa helposti munien sekaan. Taloussokeri jää helposti hieman rakeaksi ja tekee näin marengista huokoisen näköisen. Lisää myös etikka vaahdon sekaan. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on niin paksua, että vaahtoon jää huippuja sitä esim. lusikalla ottaessa.

Kun marenki on valmista, nosta vaahto pursotuspussiin ja käytä haluamasi mallista tyllaa. Voit myös nostaa vaahdon lusikalla haluamasi kokoisiksi keoiksi pellille. Jos haluat värjätä tai lisätä makua marenkeihin, jaa vaahto useampaan erään ja sekoittaa kuhunkin erään haluamaasi väriä pieni määrä. Väriksi sopii useampi leivontaa tarkoitettu väri esimerkiksi elintarvikeväri.

Pursota marenki leivinpaperin päälle uunipellille. Marenkien väliin ei tarvitse jättää kovin paljon väliä, sillä ne eivät juurikaan paisu uunissa. Nosta pelti uuniin noin 1,5 tunniksi. Marengit ovat valmiita, kun pinta ei enää tunnu tahmaiselta. Sammuta uuni ja avaa vielä uunin luukku ja jätä marengit jälkilämmölle noin puoleksi tunniksi. Onnistuneet marengit irtoavat tämän jälkeen helposti leivinpaperilta ja ovat kevyitä ja rapeita. Marengit säilyvät hyvin, kunhan pidät ne kannellisessa rasiassa kuivassa paikassa huoneenlämmössä.

2 kommenttia

  1. Marenki kyllä niin antaa mielikuvitukselle tilaa. Teen itse joka kesä marjaisen marenki kakun helppo, hyvä ja kakun ulkonäköön voi vaikuttaa miten sen marengin pursottaa. Sä oot tehnyt niin ihanan väriseksi noista 😀

    • Voi kiitos paljon! Oot kyllä niin oikeassa, marengista saa värin lisäksi vaikka minkä näköistä. Marenkikakku kuulostaa ihanalta. Itselle myös pavlova on kyllä ehdoton juhannusleivos tai -kakku, marengin koosta riippuen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *